Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 05:50

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Червень » 8 » Бібліотеки Петрикіщини-центри народознавства, осередки відродження народних традицій і звичаїв
16:44
Бібліотеки Петрикіщини-центри народознавства, осередки відродження народних традицій і звичаїв

Кажуть історія - це вічність, а його культура - це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Вивчення історії рідного краю, популяризація традицій, культурних цінностей, надбаних народом протягом століть - одне з найголовніших завдань у бібліотеках. Бо саме бібліотека - осередок збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села чи селища , виступає своєрідним організатором спілкування жителів , осередком підтримки їхньої духовності. Петриківська районна бібліотека для дітей 8 червня 2017 року в рамках районного семінару бібліотечних працівників «Бібліотека для дітей-відданість традиціям, співзвучність сучасному, відкритість майбутньому провела народознавче свято «Прийди, прийди до мене, Неділенько Зелена». Заступник директора РКЗК «Петриківська ЦБС» Шумейко Н.С. відкрила семінар та запросила до слова Господарку свята – Аннусову В.А., яка познайомила учасників з уявленнями наших предків про природу :дерева, квіти, рослини і міфічні образи та з обрядами, пов’язаними з ними.

            Дійство відбувалося на подвірї бібліотеки де було поставлено символічний Явір ( символ чоловічої краси і сили)- жердина, уквітчана гіллям зеленим листям. Поряд стояла Тополя (струнка дівчинка, уквітчана гіллям- Геймур Олександра),і Троїцький кущ -парубок , уквітчаний зеленню (Яненко Ілля).

За сценарієм свята учасники свята кидали на Явора хустки , примовляючи :

«На Яворі придержись ,

Сонцем опромінись,

На голівоньку лягай ,

Від болю оберігай.»

Віра Андріївна повідала багато цікавих Троїцьких традицій, які зберігає український народ. Деякі з них учасники дійства відтворили гуртом – водили хоровод навколо дівчинки-Тополинки, яка роздала усім листочки-обереги ( ці листочки здавна використовували як ліки при « тепловому ударі», як для людей так і для тварин. Дякуючи Тополинці, учасники кидали їй у корзинку солодощі та дрібні гроші.

                                                                                                    

Водили хоровод також і навколо Троїцького Куща, який роздавав всім гілочки полину, а взамін отримав також дрібні гроші та солодощі.

Учасників свята частували зеленцями (обрядовими пиріжками із зеленню) та холодним квасом.

Було проведено майстер-клас з виготовлення оберегової ляльки-мотанки «Травниця». Також було розроблено буклет «Оберіг душі людської» та збірочку «Які дерева можна садити біля будинку»( за прикметами наших предків).

На завершення семінару маленька дівчинка –шульгівчанка прочитала вірш «Зелена Неділя».

  • висновок після проведеного семінару, народознавчого свята зазначу, що під час таких заходів формується почуття гармонії людини і природи, людини і людини, бо тільки в єдності запорука життя. Традиції святкування Дня Святої Трійці не втрачені в наш час, а вивчаються,відроджуються і продовжують своє існування.

 

Переглядів: 534 | Додав: Оксана | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz