Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 08:51

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Лютий » 1 » Як у бібліотеці величали останній день зими
10:54
Як у бібліотеці величали останній день зими

                                                                                                       

      Зимі - середина, тож від неї ми трохи втомилися, аби пришвидшити її відхід, влаштовували саме в цей день годину народознавства та гуртові гуляння - свято Вериги.29 січня - День поклоніння чесним веригам апостола Петра, в народі — Петра Вериги. Вериговий день здавна відомий також під назвою «Петра-покорму» .У давнину вважалося, що це останній день зими - “На Петра Вериги половина снігу, половина криги” чи “ На Петра Вериги розбиваються криги”. Щоб дізнатися про традиції та обряди цього дня до Петриківської бібліотеки для дітей завітали

учні 6-б класу Петриківського ОЗО I-III ступенів з класним керівником Данильченко Л. Л.

Заступник директора по роботі з дітьми Шумейко Н.С. дала можливість ознайомитись дітям з прикметами цього дня, від яких залежав урожай та погода на увесь рік. Обряди провела народознавець Аннусова В.А. Гуртом підготували символ свята - символічний ланцюг із снігу та соломи. Зимоньці за все дякували, і символічно "розривали" цей ланцюг. Ще влаштовували "теплицю", аби пришвидшити розтавання снігу. Для цього влаштовували із снігу гніздо, в яке ставили посудину (цеберку) з теплою водою. Вкидаючи сніжки у цю "теплицю", пришвидшували танення снігу. А також розрубували лід на поліні сокирою - щоб швидше сходив. А ще підв’язували на дерева бублики, допомагаючи пташкам із харчем. Cамих учасників дійства частували обрядовим печивом ,яким сьогодні є струдлик, чи штрулик і бублики. Струдлик - на подобу крученика , що спечений на вербовій гілочці. Частувались , примовляючи : «З'їж струдля, щоб вчасно прокинулась земля». Щиро дякуємо Вірі Андріївні за смачне печиво а також за тепло, з яким вона ділилася знаннями з петриківськими дітлахами.

Сподіваємось, що діти відкрили сьогодні для себе щось нове, почерпнули частинку національного скарбу ,що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. І радіємо тому, що присутні залишилися задоволеними від того, що побачили, почули і в чому прийняли активну участь.

Переглядів: 347 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz