Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 13:04

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Березень » 2 » «Краєзнавча робота – один з основних напрямків діяльності бібліотек»
15:58
«Краєзнавча робота – один з основних напрямків діяльності бібліотек»

“Є щось святе в словах “мій рідний край”…”

(Наталя Забіла)

Публічним бібліотекам для того, щоб вижити сьогодні, потрібно відповідати вимогам часу і потребам громади. Бути корисними і цікавими населенню свого мікрорайону, стати більш відкритими і дружніми, запропонувати населенню нові послуги, подати нові ідеї громадській спільноті, залучити різні вікові категорії до співпраці на благо самих же людей - головне завдання публічних бібліотек. Робота з громадою і на благо громади майже завжди пов’язана з краєзнавством.

«Краєзнавча робота –один з основних напрямків діяльності бібліотек»-саме на таку тему в РКЗК «Петриківська ЦБС» відбувся семінар для бібліотекарів району. Відкрила семінар директор ЦБС Насонова О.А., вона розповіла, що одним з пріоритетів є краєзнавча робота, яка посдає важливе місце в діяльності бібліотек. У своєму виступі вона зазначила про необхідність збереження, вивчення та популяризації краєзнавчих документів , пам'яток культури, історії у нашому краї. На 2017 рік заплановано різноманітні краєзнавчі заходи, що будуть реалізуватися з ініціативи або за активної участі бібліотек, в яких акумульовані відповідні ресурси і здійснюється інформаційне забезпечення дослідницької, видавничої та просвітницької діяльності з питань краєзнавства.

Заступник директора по роботі з дітьми Шумейко Н.С. висвітлила перед колегами діяльність районної дитячої бібліотеки з питань краєзнавства і підкреслила, що система краєзнавчої роботи з дітьми повинна бути надзвичайно мобільною, гнучкою, здатною до модифікації – йти за зміною читацьких потреб, прогнозуючи й випереджаючи їх. Поєднання масових форм роботи з індивідуальними бесідами за книгами, обговоренням проблем із життя району, населеного пункту допомагає дітям відчути свою причетність до нього, відповідальність за майбутнє рідного краю. Адже справжній господар краю формується в дитинстві, на прикладах земляків, які досягли успіхів у політиці, бізнесі, виробництві, мистецтві, на ниві культурній чи освітній. На центральну дитячу бібліотеку, окрім краєзнавчої діяльності, покладено ще й методичні обов’язки. До її функцій належить аналіз діяльності бібліотек району з питань краєзнавства; надання їм практичної допомоги; вивчення та впровадження кращого досвіду роботи; організація семінарів, практикумів, тренінгів з різних питань краєзнавчої роботи; впровадження інновацій в краєзнавчу діяльність бібліотек району; навчання методиці ведення довідково-бібліографічного апарату для читачів-дітей, інформаційної та довідково-бібліографічної роботи. Для більш широкої популяризації краєзнавчого фонду в дитячій бібліотеці оформлено виставки-інсталяції «Рідний край , Дніпропетровщина – вишнева гілка України» та «Краю мій рідний, моя сторона, ти для мене найкраща у світі».

Бібліотекар читального залу районної бібліотеки Пікуш С.П. поділилась досвідом роботи за програмою краєзнавчого циклу на 2017-2018 рр.«Відкрий для себе рідне село». Розповіла, чому саме краєзнавча функція районної бібліотеки визнана як пріоритетна. Бо лише глибока, змістовна робота з питань краєзнавства, інформаційна діяльність, просвітницькі заходи роблять публічні бібліотеки помітними у соціокультурному просторі району. Ознайомила з книжково-ілюстративною експозицією «Рідний край у словах і барвах», яка оформлена у читальній залі бібліотеки.

У книгозбірнях працюють творчі, віддані справі люди, які роблять усе можливе, щоб бібліотечними засобами показати історію та надбання рідного краю, виховати любов і дбайливе ставлення до нього.

 

Переглядів: 441 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz