Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 18.04.2024, 23:42

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Травень » 18 » Леся Степовичка - сучасна Ярославна Придніпрв'я
14:38
Леся Степовичка - сучасна Ярославна Придніпрв'я

Не пошкодуймо праці і любови !

Ще буде правий лад у нашім краї,

каштановім, пшенишнім, волошковім!

Я вірую. Я впевнена. Я знаю.

Леся Степовичка “Віртуальна реальність”

Література нашого краю багата на жіночі імена. Це вони – славні Ярославни Придніпров’я – з глибин своєї зачарованої душі несуть нам невмируще поетичне слово, сповнене любов’ю до рідної землі, її святинь; любов’ю до Матері, Дитини, Людини; любові до навколишнього світу.

До 65-річчя від дня народження Лесі Степовички в Петриківській районній бібліотеці для дітей експонується виставка літератури «Сучасна Ярославна Придніпров’я» та виготовлено рекомендаційний буклет «Я –різна! Завжди була, і є, і буду після…»

 

Серед багатьох славетних імен сьогодні гідно звучить ім’я сучасної Ярославни Придніпров’я, нащадка безсмертної і славної когорти письменниць нашого краю, відомої української сучасної поетеси Лесі Степовички.

Її прізвище сповнене предковічної давнини і таїни, адже трактується воно як “чародійство, магія” і звучить загадково – Булах. Її предки – церковники: батько регент церковного хору, дід – один із засновників церковного старостату, а також церкви в селі Могилів. Її бабуся – розгадувачка снів, а мати сповнена надзвичайної релігійності.

Народилась у селі Петриківка у 1952 році. Після закінчення середньої школи у 1969 році два роки працювала на фабриці і заводі. У 1971 році вступила на романо-германське відділення філологічного факультету Дніпропетровського державного університету, який закінчила у 1976 році з відзнакою . Викладала в університеті та Металургійному інституті іноземні мови. Працювала перекладачем в Німеччині, Австрії, Бельгії, Голландії, Люксембурзі. Надзвичайно глибока таємниця творчості Лесі Степовички. Її поезія різнобарвна і неповторна. В своїх творах поетеса підіймає небуденні питання: сенс людського життя, призначення людини в світі, її роль у процесі відродження духовності рідного народу і України. Поезії Лесі Степовички – найвищий вияв любові до рідної землі, це витоки духовності українського народу, джерела натхнення творчої особистості. Тому провідною ідеєю її творчості є любов до рідної землі, її культури, історії, її народу. Це політ душі на розбурханому коні її стрімкої поезії.

Леся Степовичка є дійсно гідним нащадком, продовжувачем традицій жіночої поезії Придніпров’я минулих століть. ІІ творчість - це висока краса навколишнього світу, це краса, напоєна любов’ю до рідної землі.

 

Краса не родиться з краси,

Вона з любові.

Роздолом котиться рясним,

Бринить у слові.

Краса не родиться з краси,

Вона – з роботи,

Із нив, та світла, та роси –

У жилах бродить.

Рука весни її різьбить,

Вона з-під бруду

Дзвенить, не чуючи грізьби:

- Я буду, буду !

Її одвічно здобувать

З вогню,

З двобою.

Зате... як радісно назвать

Цей світ – красою !

( С.Бурлаков “Краса не родиться з краси...”)

 

Книги з автографами Лесі Степовички

 

 

 

Переглядів: 824 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 ukrlitstep • 03:55, 08.01.2021
Щиро дякую працівникам Петриківської районної бібліотеки для дітей, берегиням книг, усім, хто підготував виставку моїх творів, і помістив інформацію про неї в Інтернеті, за Вашу безкорисливу і святу працю, дякую вчителям і учням Петриківщини за увагу до моєї творчості і за теплі вітання з ювілеєм! Вітаю Вас з Новим роком і Різдвом Христовим! Ваша, з повагою і любов'ю- Леся Степовичка
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz