Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 05:50

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Лютий » 27 » Лялька "Кубушка-травниця" - берегиня і втішниця в дитячій бібліотеці
12:22
Лялька "Кубушка-травниця" - берегиня і втішниця в дитячій бібліотеці

Лялька здавна відома в усіх традиційних культурах не лише як дитяча іграшка, але й як могутній магічний талісман та оберіг родини .Головним призначенням ляльки у давні часи було берегти душу свого власника від зла, хвороб і нечистих помислів, а лялечку-оберіг часом передавали з покоління в покоління впродовж років і віків, і були ляльки, про які складалися легенди, і потім передавалися від матері до дочки як священний переказ. Лялька-мотанка здавна була оберегом в українській родині. Мотанка – це й іграшка, й оберіг. Вважається, що вони з'явилися ще у добу пізнього палеоліту. Тож нині можна сказати, що ляльці вже сім тисяч років. Однією з найдавніших ляльок-мотанок була «Травниця». Це лялька, яка наповнена запашними лікарськими травами, оберіг на здоров'я та гарний сон. Під хусточкою ріжки – оберігають від злих сил. Велика спідниця символізує зв'язок трьох рівнів нашого світу – світ предків, світ яви і світ богів. Лялечку необхідно пом'яти в руках, поворушити, і по кімнаті рознесеться трав'яний дух, який віджене духів хвороби. Через один рік траву в лялечці необхідно поміняти. Саме так робили наші предки.«Травниця» стежить за тим, щоб хвороба не потрапила у хату. Від неї йде тепло, як від дбайливої господині. Вона й захисниця від злих духів хвороби, й добра забавка. Ляльку підвішували в хаті над колискою дитини, ставили біля ліжка хворого, давали грати дітям.

  • Майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки "Кубушка-травниця" будуть проводитись в Петриківській районній бібліотеці для дітей. Бажаючі зможуть дізнатись про призначення та особливості виготовлення ляльок-оберегів, які здавна супроводжували українську родину на всіх її етапах розвитку, матимуть можливість власноруч виготовити саме свою ляльку-травницю. Адже люди здавна помітили, що будь-яка лялька, виготовлена власними руками, обов'язково несе в собі думки та бажання того, хто її зробив.

Лялька "Травниця-кубушка" прийшла до нас з глибини століть і несе в собі досвід та силу багатьох поколінь наших пращурів. У давнину предки використовували її для очищення повітря в домівках, профілактики захворювань. Вони вірили, що така лялька допоможе зцілитися від хвороб, захистить від злих духів. Її ставили в місцях, де застоюється повітря, підвішували над колискою маленької дитини, над ліжком хворої людини. Після одужання ляльку обов'язково спалювали, щоб знищити хворобу та негатив, який від неї лишився. Ця лялька - оберіг на здоров'я, радість та вдачу. Від неї віє теплом, як від турботливої господині, вона - добра втішниця.

Значення ляльки змінюється в залежності від того, яка ароматична трава (м'ята, материнка, лаванда, звіробій, ромашка) знаходиться в середині. А насиченість аромату можна змінити пом'явши ляльку в руках. Кубишка-травниця може використовуватись як оберіг для дому, чудовий подарунок для рідних і просто як ігрова лялька. Лялька-мотанка або вузлова лялька, безперечно є народною, бо творили її жінки власноруч, передаючи свої вміння іншим. Виникнення її можливо дійсно несе в собі якусь таємницю, а можливо це вже ми напустили на неї такого туману, нарікаючи обереговою. Найголовніше те, що ця лялька стала зв`язком багатьох поколінь, а її створення - є відродженням давніх українських традицій. Але щоб їх дійсно відродити, ще потрібно багато-багато читати і досліджувати – тож ласкаво просимо до Петриківської дитячої бібліотеки , щоб не втратити зв'язок між поколіннями!

Переглядів: 840 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz