Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 05.05.2024, 03:53

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 21 » Міжнародний день лялькаря
15:30
Міжнародний день лялькаря

                                

                                                                                                  Привіт, друзі! 

В ляльковий театр

Артисти поспішають

У них в валізах

Артисти лежать.

Перетворюється рука

І кошеня і цуценя.

Щоб рука стала артисткою

Потрібно дуже, дуже мало:

Спеціальні рукавички,

Розум, талант - і все в порядку!

Ви любите лялькові вистави? А чи  знаєте ви, що 21 березня – Міжнародний день лялькаря? Перші ляльки в житті людини з’явилися дуже давно. Тоді вони зовсім не були схожі на тих, якими діти граються зараз. Робили їх з деревини, з трави, зі шматочків шкіри… У ті давні часи ставилися цілі вистави,  в яких головними дійовими особами були великі фігурки тварин. За допомогою ляльок старші навчали молодших. Потім з’явилися ляльки – люди. Такими ляльками діти не гралися, а показували для  дорослих невеличкі сценки. Поступово ляльки – люди почали «жити» у спеціально створеному для них ящику, який і став першою сценою в історії лялькового театру.

Сьогодні кожний ляльковий театр має свою будівлю, і акторам вже не доводиться  носити мішок із ляльками за плечима.  Та й самі актори стали іншими. Вони мають яскраві  костюми, сцену з декораціями, мікрофони… Також у них  є помічники. Це художники, які малюють декорації; композитори, які пишуть музику до вистави; сценаристи, які на основі дитячих творів створюють п’єси; майстри – лялькарі, які роблять ляльки, і, нарешті, режисери, які ставлять лялькові вистави. Тай самі ляльки стали барвистішими і різноманітнішими.

              Ідея відзначати у всьому світі Міжнародний день лялькаря прийшла відомому діячеві лялькового театру Джівада Золфагаріхо (Іран).

     У 2000 році на XVIII Конгресі УНІМА в Магдебурзі він виніс дану пропозицію на обговорення. Але, не дивлячись на те, що дискусія про місце і час проведення цього свята була дуже жвавою, це питання так і не було вирішене. Тільки лише через два роки, на засіданні Міжнародної Ради УНІМА, дата святкування була визначена.

     Традицію Свята лялькарів всього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день усіма професіоналами і шанувальниками театру ляльок святкується Міжнародний день лялькаря.

В читальному залі Петриківської районної бібліотеки для дітей проведено бесіду до цього дня , під час якої розповіли дітям про  такі визначення :

Лялькар – той, хто виготовляє, створює ляльки.

Лялькарство – мистецтво театру ляльок.

Ляльковик –  артист, який керує ляльками в ляльковому театрі.

Режисер – це людина, яка «бачить» виставу і «ставить» її на сцені.Він знає, якому акторові що і як говорити, де вставати, як рухатися, якою повинна бути декорація, звук, освітлення сцени.

Переглядів: 657 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz