Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 02.05.2024, 12:34

Петриківська бібліотека для дітей

Наше опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Погано
5. Жахливо
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 3 » Світлий геній українського слова
14:16
Світлий геній українського слова

30 вересня 2016 року бібліотекарів Петриківського району  зібрав не тільки Всеукраїнський день бібліотек . Рішення нетрадиційно відзначити цей день було дуже вдалим. А саме – було проведено круглий стіл «Світлий геній українського слова». Бібліотекарі заздалегідь отримали завдання, з яким справились блискуче !Кожен бібліотекар творчо підійшов до справи - і в результаті підготували і кросворд, і буклет, і книжково-ілюстративну виставку, мультимедійну презентацію і низку цікавих повідомлень. Цього дня кожен для себе відкрив нового, раніше незнаного Франка, адже сьогодні Франка ще знаємо мало. Дуже непросто осягнути глибину і вишину, панорамність, передбачливість і пересторогу, які живуть у його творах. «Невідомий Франко» - це передусім не прочитаний, незнаний Франко. 

 Бібліотекарі намагалися  показати різного Франка, в усьому багатстві й різноманітності його стилів, мотивів, наукових та творчих зацікавлень;  найкраще з Франкової творчості.  

    Наблизитися до пізнання Івана Франка – цього унікального людського й культурно-історичного феномена – можна завдяки самому Франкові, який був одержимий ідеєю самопізнання, самотворення  як «цілого чоловіка» й заради цього найвищого для себе покликання творив містерію духу.

    Бібліотекарі гуртом доторкнулися  до пізнання душевної історії  живої особистості Франка – творця, людини.  Було обрано  найвиразніші сигнали життєтворчості Франка, які поет подавав із найглибших  шарів свого внутрішнього переживання. І символічна автобіографія Івана Франка, і рефлексійні «зазирання» в задзеркалля духу, і поривання вияснити психоемоційну природу співіснування в одній особі різних іпостасей-двійників, і провіщення майбутнього, і вираження тогочасних суспільних і духовних проблем свого народу,  і осмислення своєї духовно-провідницької місії  - це та багато іншого, того, що закодовано у феномені Івана Франка, відкриється тим,  хто розгорне цю книгу і забажає збагнути таємницю величі письменника-генія.

     Це зовсім невідомий, інший вимір Франкової творчості,  Франко був не лише діячем культури, а мислителем загальноєвропейського плану, ознайомленим зі світовою культурою, філософією, релігійними й духовними ідеями різних часів і народів. 

         Іван Франко зараховував себе до типу письменників-робітників, які лише «допомагають ставити будинок цивілізації», тоді як «обранці долі» - генії творчого духу – здобуваються на безсмертя. Так, він не був «обранцем долі», якщо говорити про його щоденну понадлюдську працю, нещасливе особисте життя, повсякчасні рефлексії та нестерпні муки  сумління й сумніви, боротьбу з оточенням та ігнорування цим оточенням його як письменника-новатора, ученого-мислителя, філософа.

 Тільки через життєпис митця можна заглибитися у світ  реальних явищ, подій, процесів і «увійти в таємниці духу» його епохи, а головне – бодай наблизитися  до розуміння трагічної долі  поета й мислителя.

        Усі присутні приєдналися до думки- що Іван Франко дійсно - і горів,  і яснів , і страждав , і трудився для свого народу.

                                                                                             

Переглядів: 441 | Додав: Оксана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz